torek, 3. julij 2012

MMMMM, DIŠI....

Sodelavka Vanja, vešča izdelave raznoraznih naravnih, dišečih in predvsem uporabnih izdelkov, nam je predstavila izdelavo kopalnih krogel in kopalnih srčkov. V izdelovanju smo se preizkusili tudi sami. Po izdelanem sodeč nam je kar uspevalo. Izdelali smo kopalne srčke in krogle, s sivko in eteričnim oljem sivke  in z posušenimi cvetovi vrtnic in eteričnim oljem vrtnice.
Učinkovanje kopalnih krogel so nekateri tudi preizkusili. 


"Kopalne krogle s sivko uporabimo za nego in sprostitev nog. Delujejo aromaterapevtsko, sočasno hranijo in negujejo kožo.Kroglo položimo v lavor z vodo, nato namočimo noge. Po uporabi so noge mehke in spočite. 
Kopalne krogle vsebujejo sodo bikarbono, citronsko kislino, fino mleto morsko sol, vodo, eterično olje sivke in posušene cvetove sivke. 
Glavna sestavina citronske kisline je vitamin C, ki se šteje za naravni antioksidant. Spodbuja proizvodnjo kolagena, spodbuja zdravljenje in sposobnost kože, da se zavaruje pred škodljivimi dejavniki. Antioksidanti so zelo pomemben element proti staranju kože, saj pomagajo nevtralizirati koži škodljive proste radikale. Prevelika izpostavljenost citronski kislini povzroči blago draženje kože. 
Soda bikarbona, znana kot natrijev karbonat, se uporablja za čiščenje kože in odstranjevanje ogrcev. Odstranjuje temne madeže na koži, pomaga odpirati pore, odlično odstranjuje mrtve kožne celice. Prekomerna uporaba povzroči draženje, sušenje in pokanje kože.
Kombinacija citronske kisline in sode bikarbone proizvaja ogljikov dioksid, ki povzroča prijetno šumenje vode. 


Fina morska sol v kopeli je čudovit način za zdravljenje kože. Morska sol odpre pore, tako, da lahko koža učinkovito absorbira hranila. Ko se namakate v kopeli z morsko soljo, morska sol odstranjuje nečistoče iz najglobljih plasti kože, razstruplja in čisti kožo. Kopanje z morsko soljo naredi kožo mehkejšo, bolj gladko in bolj uravnoteženo.
Eterično olje sivke ima močan, čist, cvetni, pomirjajoč vonj. Od vseh eteričnih olj je najbolj vsestransko uporaben. Je edino eterično olje, ki ga lahko dajemo direktno na kožo. Blaži bolečine, deluje antidepresivno, pomirja, odbija insekte, pomaga pri vnetjih, opeklinah, slabi prebavi, migreni in živčni napetosti.
Stehtali smo potrebno količino sode bikarbone, soli in citronske kisline. V plastični posodi smo suhe sestavine dobro premešali, da niso v zmesi ostale grudice. Dodali smo še posušene cvetove sivke.Posebej smo zmešali in odmerili še eterično olje, olivno olje in vodo. Dobro premešane tekočine počasi pričnemo vlivati v suho zmes in dobro premešamo. S pomočjo modelčkov izdelamo krogle. Sušimo jih na papirnatih brisačkah."




Anka Kogej